Drahé kameny - diamanty

Brilianty
Diamant má trvale rostoucí cenu, je výbornou investicí.
K tomu není moc co dodat. Názory jsou trvale dlouho přesné a vystihují dobře skutečnost. Již 100 let cena diamantů  stoupá. Darovat diamant je nejen krásné, ale i chytré. Daruješ nádheru, energii, sílu a zároveň jistotu a zabezpečení a zisk.

Diamant je pro své fyzikální vlastnosti jedním z nejcennějších drahých kamenů, které se na naší planetě vyskytují. Je nejtvrdším známým nerostem a velmi dobře také odolává poškození působením vnějších vlivů, včetně např. kyselin.

Surový diamant však vzhledem připomíná spíše kousek skla a teprve dokonalé vybroušení a vyleštění fazet udělá z hrubé suroviny výjimečný skvost, vynikající brilancí a zářivou hrou barevného spektra. Takový diamant je nejenom krásnou ozdobou, ale také jistou finanční investicí a zárukou do budoucnosti.

Pro hodnocení kvality a ceny diamantů jsou používána čtyři základní kritéria (tzv. 4C – carat, clarity, color, cut), která umožňují jednoduché a srozumitelné srovnání, a to i v mezinárodním měřítku.

Carat – váha diamatu (1 karát = 0,2 g). Jde o historické označení, založené na váze zrn svatojánského chleba, kterými se dříve drahé kameny odvažovaly. Pro menší diamanty se používá také bodový systém, přičemž 100 bodů se rovná jednomu karátu.

Váha diamantu má velmi významný vliv na jeho velikost, a tudíž také jeho cenu. Zde je několik praktických rad pro určování vlivu váhy diamantu na jeho hodnotu:

- Diamant, který váží dvakrát více než jiný, není nutně dvakrát větší (velikostí, průměrem).

- Velké diamanty jsou v přírodě velmi vzácné. Diamant o váze 1 karátu proto může mít i

 čtyřnásobnou cenu ve srovnání s diamantem o váze 0,5 karátu, zde je vztah téměř exponenciální.

- Někteří lidé zaměňují výraz „karát“ pro diamanty s výrazem používaným pro ryzost zlata. U diamantů jde jen a pouze o váhu kamene.

Clarity – čistota diamantu, která je definována množstvím, velikostí a umístěním inkluzí (vnitřních příměsí jiných látek, nečistot, vzduchových bublin apod.) a povrchových nepravidelností. Čistota se standardně zjišťuje klenotnickou lupou s 10x zvětšením. Čím vyšší čistota, tím je také vyšší hodnota kamene. V praxi se používá stupnice mezinárodního institutu GIA, která definuje označení IF (Internally Flawless) pro diamanty bez jakýchkoli inkluzí, až po I (included) pro diamanty s inkluzemi, které jsou viditelné pouhým okem. Kameny stupně IF – VS2 jsou vynikající kvality, v klenotnictví se běžně využívá také katergorie SI (Slightly Included), která představuje nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou diamantu.

IF: dokonale čisté kameny bez jakýchkoli inkluzí nebo nepravidelností (internally flawless)

VVS 1-2: velmi,velmi malé inkluze (very,very small inclusion)

VS1-2: velmi malé inkluze (very small inclusion)

SI1-2: malé inkluze (small inclusion)

I: okem viditelné inkluze (included)

P1-2: inkluze (Piqué)

Color – barva diamantu, pro jejíž určení se používá abecední stupnice standardních odstínů od bezbarvé (D) až po žlutou (Y). Čím bělejší (více bezbarvý) diamant je, tím vyšší má hodnotu, protože zcela bezbarvé kameny jsou velmi vzácné. V přírodě se vyskytují také barevné diamanty (např. růžové, modré, zelené apod.), které jsou rovněž velmi vzácné a drahé. Většina barevných diamantů používaných v klenotnictví jsou však fyzikálně upravené diamanty, které vznikají zejména tepelnou úpravou kamenů méně kvalitních barev ve žlutém nebo hnědém barevném spektru – i takto diamanty jsou však stále přírodními nerosty.

D, E, F - bezbarvé
G, H, I, J - téměř bezbarvé
K, L, M - lehce nažloutlé
N, O, P, Q, R - velmi lehce žluté
S, T, U, V, W, X, Y, Z - světle žluté

Cut – výbrus diamantu je velmi důležitým kritériem pro určením hodnoty kamene. Nezměňujte prosím s tvarem diamantu – této otázce se věnujeme níže. Výbrus hodnotí zejména přesnost vybroušení, návaznost jednotlivých úhlů facet a kvalitu vyleštění kamene během zpracování suroviny. Vynikající výbrus dává diamantu vysokou brilanci a schopnost odrážet světlo všemi ploškami (facetami), správné vyleštění dává kameni také vysoký třpyt.
Tvar výbrusu.
Nejoblíbenějším výbrusem diamantu je standardní kulatý (briliantový) výbrus – pouze těmto diamantům se říká brilianty. Existuje mnoho dalších oblíbených tvarů, které respektují původní tvar kamene nebo odpovídají designu šperku, do něhož je diamant zasazen. Častými typy výbrusu je baguette (obdélníkový), princess (čtvercový) nebo marquise, je možné nalézt i velmi extravagantní výbrusy, např. ve tvaru kapky nebo srdce – stále jde o přírodní diamanty.

Termín Investiční diamanty.
Investiční diamanty musejí splňovat určité předpoklady z hlediska kvality, která je charakterizována čtyřmi základními vlastnostmi diamantů (známé také jako 4C – cut, colour, clarity, carat - tedy brus, barva, čistota a hmotnost v karátech, značeno ct).

Tyto vlastnosti jsou vyznačeny na mezinárodně uznávaném certifikátu (HRD, GIA, CGI, IGI, ČGL). Investiční diamanty (též brilianty) jsou dodávány volně nebo v ozdobné krabičce nebo zatavené ve folii, na které jsou parametry 4C. Jen u takového diamantu opatřeného certifikátem nezávislé gemologické laboratoře si může být investor jist na 100% , že nekupuje falzifikát a že hodnota kamenu má potenciál trvale růst. Naopak kartičky, které vyplňují obchodníci v obchodech nemají žádnou vypovídací hodnotu. Z tohoto důvodu celosvětově platí doporučení kupovat vždy u certifikovaného odborníka, nejlépe pokud je členem jedné ze světových diamantových burz.

Z hlediska barvy jsou za investiční považovány pouze čistě bílé diamanty (na stupnici od D do H). Ve šperkařství jsou samozřejmě nejvíce ceněny výjimečné, jasné barvy, jako je červená, modrá, zelená, nebo růžová. Nezajímavé jsou naopak různé odstíny hnědé. Kromě základního odstínu se hodnotí také sytost a čistota barvy.

Základní jednotkou hmotnosti diamantu je karát, což je 0,2 gramů. Pro investiční diamanty se doporučuje hmotnost minimálně od 1 – 1,5 ct do 6 ct. Větší kameny jsou také výbornou investicí, ale jejich pořizovací hodnota a likvidita je věcí individuálního obchodu. Menších kamenů pod 1 ct je na trhu relativně hodně a nejsou z hlediska růstu hodnoty tak zajímavé. Nicméně i ty drží trvale svou hodnotu s jistým nárůstem a například ve špercích jsou krásným darem a chytrým investičním nástrojem současně.

 Čistotu diamantu určují nečistoty, nebo mechanické poruchy. To není chyba textu. Jejich cena tedy klesá množstvím, nápadností a velikostí těchto nečistot. Pro investici jsou vhodné diamanty stupně FL – VS2

Kvalitní vybroušení zvyšuje cenu surového kamene mnohonásobně. Existuje velké množství různých forem brusu, které se časem vyvíjely. Nejrozšířenějším tvarem je briliant, tvořený 57 ploškami. U brusu je velmi důležitá kromě tvaru také symetrie a kvalita brusu, přičemž nekvalitní práce může z dobré suroviny udělat průměrný diamant.


Nejstarší naleziště diamantů jsou známa:
v Indii (oblast Golgonda);
dále nacházen v Brazílii (stát Minas Gerais),
Jižní Africe, Rusku.
V Česku byl nalezen 2 x (Dlažkovice, Chrášťany). Třetí nález u Starého se ukázal jako natavený kousek umělého sklo-keramického materiálu.

Současná významná světová naleziště diamantů (seřazená podle hodnoty produkce)
Botswana
Rusko (Sibiř)
Kanada
Jižní Afrika
Angola
Namibie
Austrálie

Oblíbené příspěvky

MENU nabídka: štítky a všechny odkazy co hledáte!

7 000 000 ACTA Alcatraz Alkohol Allison Crowe Amerika Amy McDonald Anekdoty a vtipné příspěvky Anne Sophie Mutter Aristoteles Armáda Astronomie Ateroskleróza Až na dno Beef Wellington Beethoven Symphony Bez černý Bible Blogeři sobě Bon Jovi bubble nebula Bug Opera Bůh Bůh Slunce Buněčné receptory Cestování Cruise Rekreace Dovolená Civilizace Close My Eyes Forever Cloud Co je manipulace Co je psáno Černý humor Demokracie Deprese Deprivace a skupinová hloupost Deprivanti Dětství Diagnostika Diamanty Dido Diskuze a debaty Dlouhá cesta Dobro a jeho světlo Dobrý voják Dobrý vtip! Docilita Dr WEB Drahé kameny Drogy EAS Editace a styl psaní příspěvků Externí disk Facebook Filmy Fotografie G+ G+ notifikace v Opeře Geek Genius loci Google Google AdSense Google Analytics Google TV Google+ Heavy Metal Historical music Historie Hlad Hlaváček jarní Humor Hvězdokupa Hyperkinetická porucha Cholesterol In Vino Veritas Indiánský systém Inteligence Internet Iveta Bartošová Jahody zahradní jak na to Jak správně líbat Janine Jansen Jaro Jaterní poruchy a životospráva Julia Roberts Kalifornie Kamenný most Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kemel Kiss Me Klasika Klávesové zkratky Kocourek Kočka domácí Kočky Sobě Komentáře Kongres Kopírování Kruh Užitečné příspěvky Květy La Roux Lásky čas Léčivé rostliny Legrace Lékař Lež Life at Google Lita Ford Londýn Maminka Manicko depresivní syndrom Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Megan Fox Memy Mentalita lůzy MEXICO Mike Oldfield Milenci Mireille Mathieu Mobilní internet Modrá knížka Moldau Smetana Momentky a cesty Motivace Moudra Moudrost Murphyho zákony Music and Humor Myšlenka dne Nefunkční bezpečnostní hláška Nikon Nordic Walking Novinky Novinky v hudbě O zdraví O životě Obama Objevy Peníze Perská kočka Pes velký švýcarský Pirátství Pivo Poezie Pohádka Pohádka lásky Policie Pomlázka Potraviny Pozitivní myšlení Poznámky Pravda President Proces wuauclt.exe prohlížeč Opera Přátelství Příroda Ptáci Radůza Rath a sedmimilionová krabice Recepty k vaření Renata Rodina Rozšíření Opery Řešení problémů Sametová revoluce Screenshot Schemer Sirény Skutečné příběhy Slovensko Sluneční erupce a aktivita Sluneční toulky v přírodě Smazání Facebooku Sny Sociální patologie Sociální sítě Sociopatie Sokrates Soubory .OGG Spánek Stahování Stáří Statečnost Street View Svoboda Svobodný internet Symboly Syrenia Šampaňské Šanson Škola Švejk Technické spekulace Teotihuacan The Moon Měsíc The New York Times Tipy Tipy a návody Trpajzlíci Trubka v hudbě Twitter U bankomatu Unwand USA Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Velikonoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Victory Videa Vinná réva Violin Concerto Virtuální prohlídka měst Vlado Kumpan Vlaštovka Vojenská služba Vtipy Výchova Výživa WD My Passport William a Kate YouTube Zahrady Zajímavosti Zákon Zálohy Zdraví Zdraví a pohyb Zlatá střední cesta Zrcadlo Zrychlení počítače? Zvyky Žena je původce činu Židovské Životospráva

Vybraný příspěvek

Sluneční toulky v přírodě. Fotograf se dostal vzhůru ke slunci přes větve dubu a obrázek dostal tím zvláštní kouzlo...

Sluneční cesty v máji (photo by Pavel Kysela)