Steatóza jater obecné informace

Klobáskové nadělení
S touto steatózou jater mají trápení ženy u svých manželů dost často. Celoživotní škodlivé přísuny do jater a nesprávná dlouholetá životospráva i tuková výživa udělají své.

Steatóza jater neboli ztučnění jater je relativně časté onemocnění postihující jaterní tkáň. Jedná se o hromadění tukových částic v játrech, které může narušit jejich funkci a způsobit i nevratné poškození jater.

Existuje mnoho příčin, které tento proces vyvolají. Nejvýznamnější a nejčastější příčinou je nadměrné požívání alkoholu. Vyšší riziko usazování tuku v játrech mají obézní lidé s vysokým cholesterolem v krvi. Více ohrožení jsou i lidé s neléčenou či špatně léčenou cukrovkou 1. a 2. typu. Steatózu jater může způsobit rovněž požívání některých sloučenin, jde o některé léky (například kortikoidy) a jedy (muchomůrka zelená).

Příznaky steatózy

Nealkoholická steatóza se obvykle nijak neprojeví, probíhá tedy skrytě. Její nález je náhodný. V některých případech, kdy dojde k výraznějšímu zvětšení jater, může nemocný pocítit tlak, tah či pnutí v pravém podžebří, někdy i bolest. Přidružuje se pocit plnosti, snížení výkonnosti, únava, střídání zácpy s průjmem.
Akutní alkoholická či těhotenská steatóza probíhají závažněji. Zpočátku dominuje únava, nevolnost a zvracení, v pozdějším vývoji se objeví žloutenka, poruchy vědomí, selhávání ledvin, poškození slinivky břišní, srdce a stav může vyústit v koma.

Prevence a léčba steatózy

Steatóza je víceméně civilizační onemocnění, nejlépe je možno mu předejít snížením obsahu tuků a cukrů ve stravě, snížením tělesné váhy, správnou kontrolou cukrovky a omezením alkoholu.

Léčba této nemoci závisí na příčině. Pokud je vyvolána alkoholem, je nutné zanechat pití alkoholu a dodržovat dietetická opatření se snížením tuků ve stravě. U těhotenské steatózy, která probíhá akutně, je stav buď zvládnutelný nebo je nutné ukončení těhotenství.

U steatózy vznikající na podkladě obezity nebo primární metabolické poruchy jater je obvykle vhodné zahájit správnou dietu nejen s cílem snížení váhy, ale také úpravou krevních hodnot tuků a cukrů, především u diabetiků. V některých případech jsou indikována tzv. hepatoprotektiva, což jsou léky chránící jaterní buňky před toxickým poškozením a zvyšují detoxikační kapacitu jater.

Příznaky jaterního selhání

Výše popsané změny způsobí typické příznaky jaterního selhání
Jidelna Natural výběr diety
- žloutenka
- ascites (přítomnost tekutiny v břišní dutině, způsobena nedostatkem bílkovin v krevní plasmě a zvýšeným portálním tlakem)
- otoky
- anémie
- zvýšená krvácivost
- krvácení do trávicího traktu
- jícnové varixy
- selhání ledvin (hepatorenální syndrom)
- jaterní encefalopatie - poruchy funkce CNS
- poruchy metabolismu (hypoglykémie nebo naopak hepatogenní diabetes)
- hormonální poruchy
- zadržování vody a sodíku
- hypokalémie
- metabolická alkalóza
- edém mozku

Terapie a prognóza

U fulminantního (superakutního) jaterního selhání dochází u většiny netransplantovaných pacientů k úmrtí a jedinou možností léčby je včasná transplantace jater. V některých případech je možné vyléčení, ale závisí na tíži poškození jaterní tkáně a době působení noxy (škodlivého vlivu). Příznivý průběh mohou mít otravy paracetamolem nebo kombinace paracetamolu a alkoholu při včasném podání antidot, dobré výsledky mají i včasně léčené otravy houbami a zřídka fulminantně probíhající žloutenka typu B. Bez transplantace se naopak obvykle neobejde selhání jater při Wilsonově nemoci, akutních uzávěrech cév a většinou žloutenky typu B. Vždy je nutné zvážit možnost transplantace jater. Pro zařazení na čekací listinu transplantace jater musí pacienti s akutním jaterním selháním splňovat Kings College nebo Clichy criteria (záleží na zvyklostech pracoviště).

U chronického selhání jater v terminální fázi je transplantace jediným léčebným řešením.

Zdroj: databáze informací autora, cs.wikipedia.org 

Oblíbené příspěvky

MENU nabídka: štítky a všechny odkazy co hledáte!

7 000 000 ACTA Alcatraz Alkohol Allison Crowe Amerika Amy McDonald Anekdoty a vtipné příspěvky Anne Sophie Mutter Aristoteles Armáda Astronomie Ateroskleróza Až na dno Beef Wellington Beethoven Symphony Bez černý Bible Blogeři sobě Bon Jovi bubble nebula Bug Opera Bůh Bůh Slunce Buněčné receptory Cestování Cruise Rekreace Dovolená Civilizace Close My Eyes Forever Cloud Co je manipulace Co je psáno Černý humor Demokracie Deprese Deprivace a skupinová hloupost Deprivanti Dětství Diagnostika Diamanty Dido Diskuze a debaty Dlouhá cesta Dobro a jeho světlo Dobrý voják Dobrý vtip! Docilita Dr WEB Drahé kameny Drogy EAS Editace a styl psaní příspěvků Externí disk Facebook Filmy Fotografie G+ G+ notifikace v Opeře Geek Genius loci Google Google AdSense Google Analytics Google TV Google+ Heavy Metal Historical music Historie Hlad Hlaváček jarní Humor Hvězdokupa Hyperkinetická porucha Cholesterol In Vino Veritas Indiánský systém Inteligence Internet Iveta Bartošová Jahody zahradní jak na to Jak správně líbat Janine Jansen Jaro Jaterní poruchy a životospráva Julia Roberts Kalifornie Kamenný most Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kemel Kiss Me Klasika Klávesové zkratky Kocourek Kočka domácí Kočky Sobě Komentáře Kongres Kopírování Kruh Užitečné příspěvky Květy La Roux Lásky čas Léčivé rostliny Legrace Lékař Lež Life at Google Lita Ford Londýn Maminka Manicko depresivní syndrom Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Megan Fox Memy Mentalita lůzy MEXICO Mike Oldfield Milenci Mireille Mathieu Mobilní internet Modrá knížka Moldau Smetana Momentky a cesty Motivace Moudra Moudrost Murphyho zákony Music and Humor Myšlenka dne Nefunkční bezpečnostní hláška Nikon Nordic Walking Novinky Novinky v hudbě O zdraví O životě Obama Objevy Peníze Perská kočka Pes velký švýcarský Pirátství Pivo Poezie Pohádka Pohádka lásky Policie Pomlázka Potraviny Pozitivní myšlení Poznámky Pravda President Proces wuauclt.exe prohlížeč Opera Přátelství Příroda Ptáci Radůza Rath a sedmimilionová krabice Recepty k vaření Renata Rodina Rozšíření Opery Řešení problémů Sametová revoluce Screenshot Schemer Sirény Skutečné příběhy Slovensko Sluneční erupce a aktivita Sluneční toulky v přírodě Smazání Facebooku Sny Sociální patologie Sociální sítě Sociopatie Sokrates Soubory .OGG Spánek Stahování Stáří Statečnost Street View Svoboda Svobodný internet Symboly Syrenia Šampaňské Šanson Škola Švejk Technické spekulace Teotihuacan The Moon Měsíc The New York Times Tipy Tipy a návody Trpajzlíci Trubka v hudbě Twitter U bankomatu Unwand USA Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Velikonoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Victory Videa Vinná réva Violin Concerto Virtuální prohlídka měst Vlado Kumpan Vlaštovka Vojenská služba Vtipy Výchova Výživa WD My Passport William a Kate YouTube Zahrady Zajímavosti Zákon Zálohy Zdraví Zdraví a pohyb Zlatá střední cesta Zrcadlo Zrychlení počítače? Zvyky Žena je původce činu Židovské Životospráva

Vybraný příspěvek

Sluneční toulky v přírodě. Fotograf se dostal vzhůru ke slunci přes větve dubu a obrázek dostal tím zvláštní kouzlo...

Sluneční cesty v máji (photo by Pavel Kysela)