Beethoven Symphony No.9. Architektura podzimu.

Barvy podzimu.  Ilustrační foto prohlížejte ve zvětšení

Překrásná hudba Beethoven.

 Proč se na podzim barví listy?

„Biochemické“ vysvětlení je dobře známé, ale jaký je účel toho všeho, respektive jaké zde působí selekční tlaky?
Nejprve dobře známé vysvětlení: žlutá až červená barva podzimního listí je prostě výsledkem zániku chlorofylu. Jak se dny zkracují, je pro strom méně výhodné udržovat v chodu fotosyntetizující továrnu. S výjimkou jehličnanů pak stromy v mírném a subpolárním pásu fotosyntézu přeruší. Ještě předtím, než ale listy opadají, z nich strom vyčerpá užitečné chemické látky, mj. chlorofyl.

Pročež barva listí na podzim je prostě výsledkem „ztráty zelené“. Zůstanou žluté až oranžové karotenoidy a červené až tmavočervené antokyany. Karotenoidy pomáhají při fotosyntéze, stromu se je však zřejmě nevyplatí odvádět zpět (možná je na chlorofylu tak cenná přítomnost dusíku - v heterocyklu).
Až sem je to snad jasné, nicméně teď začnou podivnosti. Antokyany do listů proudí právě až s počátkem podzimu. Proč to strom dělá, když jinak už z listu začíná látky stahovat? Teorií existuje celá řada: možná chce odpudit hmyz, možná naopak barvou přilákat ptáky, aby pojídali plody a rozšiřovali semena. Listy jsou ovšem červené jen hodně krátkou dobu...

Marco Archetti přišel s tím, že stromy tímto způsobem demonstrují svoji sílu: jsme dost silní, abychom si mohli vyrobit látku XY, manifestují tak svoji zdatnost a zdraví, podobně jako to může činit paví ocas. Stromům ale nejde o pohlavní výběr, nýbrž se takto snaží právě odpudit hmyz: jsem zdravý a silný strom, pokud do mě před zimou nakladeš vajíčka, zvládnu nasyntetizovat i dost látek proti larvám. Zkus to radši vedle... (Slabý strom si už tak silnou investici do přesunu antokyanů do listů nemůže dovolit.)

Nicméně, ačkoliv to zní zajímavě, testována tato teorie ve větší míře dosud nebyla... Také je pravda, že barvy listů závisejí na tom, jak je teplo a slunečno, červená je jasnější na jižní straně atd. U jednoho druhu stromů závisí intenzita zbarvení i na zeměpisné šířce. Možná zde hraje tedy roli ještě nějaký jiný mechanismus: například antokyany mj. chemicky působí tak, aby zpomalily rozklad chlorofylu (který je možná tak cenný, že se současně s jeho stahováním vyplatí do listů pumpovat další látky).
Zdroj: Jay Ingram: Rychlost medu a jiná věda každodenního života, Oldag, Ostrava 2007

Oblíbené příspěvky

MENU nabídka: štítky a všechny odkazy co hledáte!

7 000 000 ACTA Alcatraz Alkohol Allison Crowe Amerika Amy McDonald Anekdoty a vtipné příspěvky Anne Sophie Mutter Aristoteles Armáda Astronomie Ateroskleróza Až na dno Beef Wellington Beethoven Symphony Bez černý Bible Blogeři sobě Bon Jovi bubble nebula Bug Opera Bůh Bůh Slunce Buněčné receptory Cestování Cruise Rekreace Dovolená Civilizace Close My Eyes Forever Cloud Co je manipulace Co je psáno Černý humor Demokracie Deprese Deprivace a skupinová hloupost Deprivanti Dětství Diagnostika Diamanty Dido Diskuze a debaty Dlouhá cesta Dobro a jeho světlo Dobrý voják Dobrý vtip! Docilita Dr WEB Drahé kameny Drogy EAS Editace a styl psaní příspěvků Externí disk Facebook Filmy Fotografie G+ G+ notifikace v Opeře Geek Genius loci Google Google AdSense Google Analytics Google TV Google+ Heavy Metal Historical music Historie Hlad Hlaváček jarní Humor Hvězdokupa Hyperkinetická porucha Cholesterol In Vino Veritas Indiánský systém Inteligence Internet Iveta Bartošová Jahody zahradní jak na to Jak správně líbat Janine Jansen Jaro Jaterní poruchy a životospráva Julia Roberts Kalifornie Kamenný most Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kemel Kiss Me Klasika Klávesové zkratky Kocourek Kočka domácí Kočky Sobě Komentáře Kongres Kopírování Kruh Užitečné příspěvky Květy La Roux Lásky čas Léčivé rostliny Legrace Lékař Lež Life at Google Lita Ford Londýn Maminka Manicko depresivní syndrom Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Megan Fox Memy Mentalita lůzy MEXICO Mike Oldfield Milenci Mireille Mathieu Mobilní internet Modrá knížka Moldau Smetana Momentky a cesty Motivace Moudra Moudrost Murphyho zákony Music and Humor Myšlenka dne Nefunkční bezpečnostní hláška Nikon Nordic Walking Novinky Novinky v hudbě O zdraví O životě Obama Objevy Peníze Perská kočka Pes velký švýcarský Pirátství Pivo Poezie Pohádka Pohádka lásky Policie Pomlázka Potraviny Pozitivní myšlení Poznámky Pravda President Proces wuauclt.exe prohlížeč Opera Přátelství Příroda Ptáci Radůza Rath a sedmimilionová krabice Recepty k vaření Renata Rodina Rozšíření Opery Řešení problémů Sametová revoluce Screenshot Schemer Sirény Skutečné příběhy Slovensko Sluneční erupce a aktivita Sluneční toulky v přírodě Smazání Facebooku Sny Sociální patologie Sociální sítě Sociopatie Sokrates Soubory .OGG Spánek Stahování Stáří Statečnost Street View Svoboda Svobodný internet Symboly Syrenia Šampaňské Šanson Škola Švejk Technické spekulace Teotihuacan The Moon Měsíc The New York Times Tipy Tipy a návody Trpajzlíci Trubka v hudbě Twitter U bankomatu Unwand USA Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Velikonoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Victory Videa Vinná réva Violin Concerto Virtuální prohlídka měst Vlado Kumpan Vlaštovka Vojenská služba Vtipy Výchova Výživa WD My Passport William a Kate YouTube Zahrady Zajímavosti Zákon Zálohy Zdraví Zdraví a pohyb Zlatá střední cesta Zrcadlo Zrychlení počítače? Zvyky Žena je původce činu Židovské Životospráva

Vybraný příspěvek

Sluneční toulky v přírodě. Fotograf se dostal vzhůru ke slunci přes větve dubu a obrázek dostal tím zvláštní kouzlo...

Sluneční cesty v máji (photo by Pavel Kysela)