Obdiv, to je to správné slovo. Spisovatel Vladimír Páral a romány šedesátých let. Robbie Williams - My Way

Angelina Jolie s dětmi

Robbie Williams - My Way

Samostatné, cílevědomé ženy ovlivní i mužské spisovatele a jejich tvorba (knihy) jsou toho důkazem. Nemohu a nechci jen formálně něco psát, proto tyto krásné, vyrovnané ženy, zde označené jako kočky (kočky sobě) analylizuji při psaní stránky. Možná se podaří víc než jen pokus o zpracování těžkého tématu. Vzdejme ženám takto hold, úctu a lásku. Obdiv - to je správné slovo...

Vladimír Páral se narodil v Praze roku 1932, gymnázium absolvoval v Brně, Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích. Pracoval pak třináct let v chemickém průmyslu na severu Čech, především v Ústí nad Labem. Svou prvotinu, humoristický románek Šest pekelných nocí (1964), vydal ještě pod pseudonymem Laban. Pod vlastním jménem debutoval Páral v roce 1964 knihou Veletrh splněných přání, téměř laboratorně věcnou a přitom svrchnovaně ironickou analýzou stereotypního, mechanického života. To autor podtrhl i odpovídajícím stylem plným opakování, závorek, mechanických vět, vynechaných spojek a nedopovězených výroků.
*******************************
Video s Robbie Williams My Way - dívky šílí, je to pěkný chlapec a teen kluci nosí robbie účes

Užijte si to dámy. Vždyť se svět točí kolem vás a podle vás, i když to tak nevypadá...

Veletrh se stal první ze série knih, později autorem označených za "pět způsobů ukájení". Do ní spadaly i další kritické romány ze šedesátých let, vysmívající se konzumnímu, maloměšťáckému, nesmyslnému světu. Soukromá vichřice (1966) vyprávěla o stereotypním životě dvou manželských párů středních let; "soukromá vichřice" nastala, když se jeden z mužů pokusil ze stereotypu vymanit útěkem s mladou dívkou. Pokus ztroskotal, protože zdánlivě velká láska byla jen okouzlením novostí. V knize Katapult (1967) se hrdina Jacek Jošt snažil uniknout stereotypu programovým vytvořením "harému" na trase svých služebních cest; že nejdůležitější hodnotou v životě je pro něj vlastní žena a dítě, to pochopil, až když bylo příliš pozdě. V Milencích a vrazích (1969) si Páral vytvořil symbolický "svět v malém" v domě číslo 2000, obydleném zaměstnanci jednoho podniku. To autorovi poskytlo možnost rozehrát skládanku z rozporů a protikladů třídních, generačních a dalších. Profesionální žena (1971) byla parodií na dobrodružné příběhy o nezdolných ženách, o to paradoxnější, že se odehrávala v severočeských průmyslových kulisách.

V sedmdesátých letech se Vladimír Páral dovedně přizpůsobil realitě. Jeho dříve kritický tón dostal protipól, který bylo možné vykládat buď jako optimisticky souhlasný, nebo jako parodicky výsměšný - jak kdo chtěl. V knize Mladý muž a bílá velryba" (1973) byly těmito dvěma póly vypočítavá kariéristka Edita a hloupoučká Miluška, ale především rezignovaný a skeptický Viktor Panc a nadšený mladík Břeťa Laboutka. Jedinou postavou, pro kterou z šedí života nebylo vysvobození, byla paradoxně Miluška, která se ve své bezbřehé naivitě nedokázala pro nic nadchnout ani pro nic obětovat. Radost až do rána (1975) byla opět variací na páralovské "věčné téma" stereotypu; hlavní postavy, životní ztroskotanci Viola a Kazan, nakonec našli své malé soukromé štěstíčko v životě panelákových kotců, který je zpočátku děsil. To se dalo vykládat i jako pokřivení pod tlakem reality. Generální zázrak (1977) viděl jako východisko v lásce, Muka obraznosti (1980) byla stylizovaná autobiografie, příběh o zrodu spisovatele.

V osmdesátých letech se Páral věnoval sci-fi tématům; tyto knihy (Romeo a Julie 2300, 1982; Pokušení A-ZZ, 1982; Válka s mnohozvířetem, 1983; Země žen, 1987) byly sice obvykle považovány jen za šikovné vyhýbání kontroverzním tématům, ale v podstatě to byly maskované obrázky ze socialistické reality, která vnucovala lidem štěstí i proti jejich vůli.

V devadesátých letech Páral využil změněné politické situace a začal psát knihy s otevřenou sexuální tématikou, kterou musel ve svých dřívějších knihách vzhledem k cenzuře omezovat.
Tak vznikl třeba Dekameron 2000 aneb Láska v Praze (1990), Kniha rozkoší, smíchu a zapomnění (1993) a Playgirls I, II (1994). V knize Tam za vodou (1995) se autor pokusil o čistě humoristický román, ale ukázalo se, že to není právě jeho "parketa". Obecně se dá říci, že Páralova tvorba patřila, zejména u mladé generace, k nejčtenějším knihám své doby.

Oblíbené příspěvky

MENU nabídka: štítky a všechny odkazy co hledáte!

7 000 000 ACTA Alcatraz Alkohol Allison Crowe Amerika Amy McDonald Anekdoty a vtipné příspěvky Anne Sophie Mutter Aristoteles Armáda Astronomie Ateroskleróza Až na dno Beef Wellington Beethoven Symphony Bez černý Bible Blogeři sobě Bon Jovi bubble nebula Bug Opera Bůh Bůh Slunce Buněčné receptory Cestování Cruise Rekreace Dovolená Civilizace Close My Eyes Forever Cloud Co je manipulace Co je psáno Černý humor Demokracie Deprese Deprivace a skupinová hloupost Deprivanti Dětství Diagnostika Diamanty Dido Diskuze a debaty Dlouhá cesta Dobro a jeho světlo Dobrý voják Dobrý vtip! Docilita Dr WEB Drahé kameny Drogy EAS Editace a styl psaní příspěvků Externí disk Facebook Filmy Fotografie G+ G+ notifikace v Opeře Geek Genius loci Google Google AdSense Google Analytics Google TV Google+ Heavy Metal Historical music Historie Hlad Hlaváček jarní Humor Hvězdokupa Hyperkinetická porucha Cholesterol In Vino Veritas Indiánský systém Inteligence Internet Iveta Bartošová Jahody zahradní jak na to Jak správně líbat Janine Jansen Jaro Jaterní poruchy a životospráva Julia Roberts Kalifornie Kamenný most Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kemel Kiss Me Klasika Klávesové zkratky Kocourek Kočka domácí Kočky Sobě Komentáře Kongres Kopírování Kruh Užitečné příspěvky Květy La Roux Lásky čas Léčivé rostliny Legrace Lékař Lež Life at Google Lita Ford Londýn Maminka Manicko depresivní syndrom Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Megan Fox Memy Mentalita lůzy MEXICO Mike Oldfield Milenci Mireille Mathieu Mobilní internet Modrá knížka Moldau Smetana Momentky a cesty Motivace Moudra Moudrost Murphyho zákony Music and Humor Myšlenka dne Nefunkční bezpečnostní hláška Nikon Nordic Walking Novinky Novinky v hudbě O zdraví O životě Obama Objevy Peníze Perská kočka Pes velký švýcarský Pirátství Pivo Poezie Pohádka Pohádka lásky Policie Pomlázka Potraviny Pozitivní myšlení Poznámky Pravda President Proces wuauclt.exe prohlížeč Opera Přátelství Příroda Ptáci Radůza Rath a sedmimilionová krabice Recepty k vaření Renata Rodina Rozšíření Opery Řešení problémů Sametová revoluce Screenshot Schemer Sirény Skutečné příběhy Slovensko Sluneční erupce a aktivita Sluneční toulky v přírodě Smazání Facebooku Sny Sociální patologie Sociální sítě Sociopatie Sokrates Soubory .OGG Spánek Stahování Stáří Statečnost Street View Svoboda Svobodný internet Symboly Syrenia Šampaňské Šanson Škola Švejk Technické spekulace Teotihuacan The Moon Měsíc The New York Times Tipy Tipy a návody Trpajzlíci Trubka v hudbě Twitter U bankomatu Unwand USA Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Velikonoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Victory Videa Vinná réva Violin Concerto Virtuální prohlídka měst Vlado Kumpan Vlaštovka Vojenská služba Vtipy Výchova Výživa WD My Passport William a Kate YouTube Zahrady Zajímavosti Zákon Zálohy Zdraví Zdraví a pohyb Zlatá střední cesta Zrcadlo Zrychlení počítače? Zvyky Žena je původce činu Židovské Životospráva

Vybraný příspěvek

Sluneční toulky v přírodě. Fotograf se dostal vzhůru ke slunci přes větve dubu a obrázek dostal tím zvláštní kouzlo...

Sluneční cesty v máji (photo by Pavel Kysela)